Ma ünnepeljük a magyar film napját

Idei esztendőtől kezdődően minden évben április 30-án ünnepeljük a magyar film napját.

A kezdeményezés több szempontból tűnik hasznosnak. Kezdjük a legkézenfekvőbbel. Május elseje minden évben szabadnap, így a munka ünnepe előtti napon is mindig várható érdekes program. Az idei évben ráadásul a hétfő lényegében munkaszüneti nap a legtöbb munkahelyen.

De nézzük inkább a valódi okot. 1901-ben ezen a napon mutatták be A táncz című első magyar mozgóképet.Az első tudatosan rendezett magyar filmalkotás rendezője a fotográfusból lett rendező Zsitkovszky Béla, forgatókönyvíró Pekár Gyula, főszereplői pedig a kor neves művészei Márkus Emília és Blaha Lujza voltak. Zenéjét Kern Aurél szerezte Érdekesség még, hogy az Uránia tetőteraszán készült első felvételeket meg kellett ismételni, ugyanis a filmszínház laboratóriuma leégett. Az eredeti felvétel így sem maradt meg az utókornak, csak a képeslapok és a korabeli újságokban közölt képek.

A Magyar Filmalap célja pedig, hogy visszairányítsa a közönséget a magyar alkotások megtekintésére, ezáltal értékes, felejthetetlen és élményt nyújtson a közönségnek.

A magyar film napja alkalmából egy 2016. április 28-án bemutatásra került hazai filmet választottam, mely címét akár József Attila hasonló című verse is kölcsönözhette.

A Tiszta szívvel egy akció-vígjáték Till Attila rendezésében. Kissé összemosódik a valóság és a fantázia. A történet egy tűzoltóból kerekesszékessé vált találkozását és együttműködését ábrázolja két mozgássérült fiatallal. A mindennapokban jelentkező problémákat és kihívásokat is megjeleníti, így válik hitelessé és hihetővé egy kerekesszékes bérgyilkos. Kiderül, hogy mindenki szorulhat segítségre az életben, bár nem mindenki látja be, vagy csak saját küzdelmei által ismeri fel. Képes lehet-e valaha újra járni, aki egyszer lebénult? Születésekor az anyja által egyedül nevelt mozgássérült fiatal milyen életre számíthat? Egyedül talán Barba Papát alakító Fekete Ádám élete nincs teljesen kibontva. Külön pozitívum, hogy úgy viccel el helyzeteket, hogy az nem a mozgássérültek kárára történik, viszont fontos kérdésekre hívja fel a figyelmet. Főszereplők: Thuróczy Szabolcs, Balsai Mónika, Fenyvesi Zoltán, Fekete Ádám. Rendező: Till Attila, vágó: Gothár Márton, operatőr: Juhász Imre, zene: Kalotás Csaba, producer: Stalter Judit