Mégis milyen alakú a Föld?

Egyszerű évezredes tévhittel lehet dolgunk, vagy egy életünket befolyásoló kérdéssel állunk szemben?

Geoid, vagy gömb?

Lássuk be, hogy nem mindegy. Egyes vélekedések szerint a Föld geoid alakú. Térképészeti szempontból például alapvető fontosságú a kérdés. Az ókorban gondolt változat szerint a Föld, mint föld lapos volt elméletileg. Püthagorasz és köre azonban már feltételezte a Föld gömb alakját. Több navigációs és csillagászati modellben a mai napig a gömb, mint forma az elfogadott, reprezentatív alak. Azonban ez a vita túlmutat a gömb, vagy geoid dimenzión!

Inkább Lapos?

Ugyanis egyes források szerint egyre több híve van a "Lapos Föld" elméletének. Ennek ellentmondó alakok mind egy világméretű átvágás és becsapás végtermékei. Ugyanis. Az egyik szószóló szerint, vannak olyanok, akik ellent tudtak állni a sátán kísértésének és tisztán látnak a kérdésben. Matematikai és vallási tudományukat meg nem hazudtolva hiszik a Föld laposságát. De Phillips Stallins, aki mindent az igazságért teszi tovább megy. A Föld laposságát felhasználva a katolikus hitre támaszkodva fejti ki már-már antiszemita, meleg és abortuszellenes nézeteit. Nézetei szerint, ha "az emberek szemét az égre szegezzük, akkor könnyen megvezethetővé vállnak." Mivel nem látjuk az űrszemetet, vagy még viszonylag gyerekcipőben jár az űrturistáskodás, így a műholdak Földről készült képei akár manipuláltak is lehetnek. Szerintem ennyi elég is lehet minden összeesküvést kedvelőnek, ahhoz, hogy ilyen jellegű ismereteit a link által elérhető oldalon folytassa.

"Potsdami burgonya"

Persze vannak ennél megalapozottabbnak tűnő kutatások is például a "Potsdami burgonya" jelenségéről.

Püthagorasz és a fuvola

Ha kicsit távolabb merészkedünk az időben, akkor elég visszamennünk K.e. 570 körüli születésű ión származású Püthagoraszig, aki máig hatót alkotott tanítványaival a zeneelmélet, a matematika, a filozófia mellett a csillagászatban is. A "számok atyának" életéről viszonylag keveset tudunk, ugyanis már életben legendák övezték, amiket tanítványai (is) terjesztettek róla. Munkássága és hatása viszont ennél jobban megfogható. Annak ellenére, hogy a számoknak tulajdonítottak iskolájában minden szerepet, így jellemzően matematikai alapokra támaszkodott, fiatal korából ismert, hogy elmerült a korabeli egyiptomi misztikumban, kortársa beszámolója szerint megtanulta az "istenekről szóló tudományt." Egy másik történet szerint i.e. 510-ben Püthagorasz segítségével Krotón legyőzte a szomszédos Szübariszt, mely lovassága félelmetes volt saját korában. Emellett, mint kiderült Szübarisz lovai egy adott fuvolaszóra táncba lendültek. Püthagorasz tanácsára egy zenekar megtanulta a dallamot, majd a támadáskor rázendített a lovak által ismert zenére. A Krotóniak ekkor leöldösték lovasaikat. Az biztos, hogy Krotón i.e. 510-ben elfoglalta Szübariszt, de kétséges, hogy ez a fuvoláknak volt-e köszönhető.

Nem minden történet vége boldog. Így Püthagoraszé sem az. Egyes feltételezések szerint megnövekedett befolyása hatására megnövekedett ellenlábasainak száma. Tanítványaival használt központját felgyújtották, egyes források szerint ott lelte vesztét. Más feltételezések szerint elmenekült Locri városába, ahol tájékoztatták, hogy többet nem kérnek belőle, így Metapontuba a Múzsák templomába ment, ahol rövidesen meghalt, vagy halálra éheztette magát. Tanai tanítványai révén maradtak fönn, úgynevezett Akuszmaták, azaz hallott dolgok formájában.

Ha ez mind igaz lenne, miért van gravitáció? Hogyan alakul ki az ár-apály? A Lapos Föld szélén miért nem folyik le az a sok víz? A nagy újítók miért halnak mindig csúfos véget? Csak néhány pontosításra váró kérdés.