Az aranyfiú, akit Maradonának is hívnak

azaz El Pibe de Oro, aki 2000-ben elnyerte a FIFA internetes szavazásán az évszázad labdarúgója címét. Diego Maradona október 30-án ünnepli születésének 57. évfordulóját.

1976-ban, néhány nappal 16. születésnapja előtt mutatkozott be a felnőttek között első felnőtt klubjában, az Argentinos Juniors-ban, ahol pályája első öt felnőtt szezonját töltötte. 167 mérkőzésen 115 gólt szerzett a piros-fehéreknél, majd leigazolta Dél-Amerika egyik legnagyobb klubja, a Boca Juniors. 1981-ben, első sárga-kék szezonjában bajnoki címet nyert. Következett Az FC Barcelona, ahol 5 millió fontért cserébe érkezett 1982 és 1984 között. Itt begyűjtött egy Spanyol Szuperkupát, egy Ligakupát és egy Spanyol Kupát.

1984-ben saját átigazolási rekordösszegét megdöntve 6,9 millió fontért az olasz Napolihoz igazolt, ahol 258 mérkőzésen 115 gólt szerzett. Nápolyban eltöltött hét szezon alatt kétszer nyertek olasz bajnokságot, egy Coppa Italia-t, és egy szuperkupát is bezsebeltek. Azonban az i-re a pontot az UEFA-kupa győzelemmel tették fel 1989-ben. Hazai pályán 2-1-re verték a VfB Stuttgart-ot, majd idegenben 3-3-ra végezve hódították el a kupát. Maradona a hazai mérkőzésen talált be a németek kapujába.

Pályafutása legszebb éveit élte, amikor is doppingvétség miatt 15 hónapos kényszerpihenőt követően a spanyol Sevilla csapatánál bukkant fel 26 mérkőzés és 5 gól erejéig az 1992-1993-as szezonban. Majd visszatért Argentínába a Newell's Old Boys csapatához 7 meccs idejére. Egy év kihagyást követően 1995-ben 30 mérkőzésen pályára lépve a Boca Juniors-t erősítette. Azonban ekkor már góllövő cipője régi önmaga árnyéka volt. 7 gólt szerzett összesen. Búcsúmeccsére 1997. október 25-én lépett pályára az ősi rivális River Plate ellen idegenben 2-1-re megnyerve az összecsapást.

Az argentín válogatottban Magyarország ellen mutatkozott be 1977. február 27-én. Az 1978-as hazai rendezésű világbajnokságot Argentína még korára való tekintettel nélküle nyerte meg. Azonban Maradona aranyévei csak ezek után következtek. 1979-ben az ifjúsági világbajnokságon remekelve nyert aranyérmet korosztályos válogatottjával. Az 1986-os világbajnokságot Mexikóban rendezték. Az 1982-hez képest új lebonyolítás szerint 24 csapatot hat darab négyes csoportba sorsoltak. A legjobb két-két csapat automatikusan, továbbá a legjobb négy harmadik helyezett jutott a kieséses szakaszba. Jelentős újdonságnak számított még, hogy az utolsó csoportmérkőzéseket egy időben kezdték el játszani.

Argentína az A jelű csoportból elsőként jutott tovább Olaszországot megelőzve a kieséses szakaszba, ahol Uruguay-al találkoztak és győzték le 1-0-ra. A Negyeddöntőben Anglia következett. A Mexikóvárosban található Estadio Azteca-ban közel 114 ezer néző előtt Maradona duplájával (egyik kézzel szerezte, a másikat, amikor végigvezette az egész pályán a labdát és végül betalált, az évszázad góljának választották) szemben csak Lineker egy gólja állt a kivetítőn, így az égszínkék-fehérek csapata máris az Elődöntőbe jutott.

Következő ellenfél: Belgium. Maradona ismét betalált két védőt és a kapust megelőzve, majd közel félpályás cselsorozatot bemutatva duplázott beállítva a 2-0-ás végeredményt.

Mivel a másik ágon az akkor még NSZK néven működő alakulat megverte az Elődöntőben Franciaországot, így Franz Beckenbauer szövetségi kapitány és csapata utazhatott a mexikói fővárosba. Az argentinoknak már-már hazai pályának számító mexikóvárosi összecsapáson ismét telt házat jelentő 114 600 néző gyűlt várta a döntőt. A 23. percben a spanyol Murcia csapatát erősítő José Luis Brown szerzett vezetést az argentinoknak, majd a második félidő 56. percében a Real Madrid sztárja, Valdano talált be és növelte a kék-fehérek előnyét 2-0-ra. Ezt követően a 74. percben "Kalle" Rummenigge, az Inter Milan játékosa szépített és szerezte vissza a németek góléhségét. A németek egyenlítő gólját a Werder Bremen csatára, Rudi Völler szerezte. A mérkőzés végeredményét és a 3-2-es állást Jorge Luis Burruchaga, a francia Nantes játékosa állította be. Így lett Argentína másodszor is világbajnok, Maradona pedig a győztes csapat kapitánya és az Angoloknak rúgott góllal az évszázad találatát jegyző játékos.

A felnőtt válogatottban 91 mérkőzésen 34 gólt szerzett. Pályafutása során 1990-ben még a döntőig vezényelte hazáját, de ott egy 11-es góllal kikaptak az NSZK-tól és szereztek ezüstérmet, majd 1994-ben is kiutazott a csapattal, de akkor tiltott szert találtak a szervezetében és előbb véget ért számára a sportesemény. Az igazi megmérettetés a következő években kezdődött számára..

A kezdeti nehézkesen induló edzői karrierjét a 2008 és 2010-es időszak fordította pozitív irányba. Ekkor sokat bírálták válogatási elvei miatt, ugyanis megbízást kapott az argentin válogatott irányítására. 2010-ben volt az első eset, hogy a világbajnokságot Afrikában rendezték. 32 csapat, 8 csoportban, az első kettő jut tovább a csoportmérkőzéseket követően, majd kezdődik a kieséses szakasz. Argentínát a B csoportba sorsolták Nigéria, Görögország és Dél-Korea mellé, ahonnan 100%-os teljesítménnyel jutnak tovább. A Nyolcaddöntőben Mexikó az ellenfél. Sima 3-1-es győzelemmel lépnek tovább a kék-fehérek. A Negyeddöntőben következik az, ami eddig nem volt. Németország az ellenfél. Müller, Klose dupla és Friedrich góljával Cape Town-ban 64 100 néző előtt 4-0-ra kikapnak a németektől. Ezt követően a németek az Elődöntőben kikapnak a spanyoloktól 1-0-ra, és ugyanezen eredménnyel verik a döntőben a hollandokat. A németek végül befutnak a harmadik helyre, mert legyőzik Uruguay-t 3-2-re, de Maradona szövetségi kapitányságára ez már nincs hatással.