Egy falat Spanyolország

Ahány nemzet, annyi szokás. Még több, ha egy ország elég nagy, vagy változatos ahhoz, hogy tájegységenként legyenek specialitásai. Egyik ilyen a churros.

Egy történet szerint ez a nyílt tűzön is könnyen elkészíthető tészta az Ibériai-félsziget pásztorai között vált népszerűvé. A hosszúkásra nyújtott, olajban sült fánktésztából a churra birkák tekert szarvára emlékeztető formákat alkottak, melyeket később a csokoládé európai térhódításával kiegészítve már szélesebb körben is fogyasztottak. Az idők folyamán elterjedt Közép- és Dél-Amerikában is a közepében töltelékkel gazdagítva, így lehet az, hogy napjainkban már mexikói éttermek étlapján is szerepel.
A churros égetett tésztából készül, elkészítése a következő recept alapján elképesztően egyszerű. Három egymástól elkülönülő részből áll.
Először érdemes kikeverni a tésztát:
3 dl vizet egy közepes edényben felforralunk 2 teáskanál kristálycukor, 4 evőkanál étolaj, 150 g búzaliszt és 1 teáskanál só társaságában. Addig kevergetjük, amíg össze nem áll a liszt a vízben és egy gombócot nem formálunk belőle. Egy nagyobb vágódeszkára helyezzük a gombócot.
Majd egy széles edényben étolajat melegítünk, ami legalább 1 cm magasságban fortyog majd az edény alján, hogy ellepje a desszerteket.
Amíg az olaj eléri a kb. 180 Celsius fokos állapotot, 10 percet hagyjuk pihenni a vágódeszkára helyezett lisztgombócot. Ha nincs a churros nyomására alkalmas eszközünk, akkor maréknyi gombócokat kezdünk gyúrni a nagy gombócból, amit majd külön-külön addig lapítunk a vágódeszkán, míg kígyókat nem sodrunk. Ezeket 10 cm-es darabokra vágjuk egy késsel. A 10 cm-es darabokat pedig az olajos edény méretétől függően 3-4-5 darabonként maximum 2-3 percig az olajban hagyunk úszni. Az elkészült churros darabkátat érdemes egy szalvétával fedett tányérra helyezni, majd még friss állapotában egy másik tányérban 120 g kristálycukorból és 2 teáskanál fahéjból kevert fahéjas-cukorba hempergetni.
Amíg sülnek a churros darabok érdemes előkészíteni a csokis öntetet. Ez 200 g 50% körüli étcsokiból készül, amit érdemes lereszelni egy edénybe, majd 200 ml habtejszínt 1 dl tejjel egy kisebb edényben felmelegíteni és hozzáönteni a reszelt csokihoz, amit igény szerint össze is lehet turmixolni.
Az elkészült és cukros-fahéjba hempergetett churrost már lehet is tálalni egy bögre csokis masszával.
A fahéjas port ízlés szerint porcukorral is lehet helyettesíteni.
Döntse el mindenki, hogy az Ibériai-pásztorok ilyen formában készítették-e a churrost.
Elkészítési idő: max. 30 perc.
Hozzávalók:
Tésztához:
3 dl víz, 2 teáskanál kristálycukor, 4 evőkanál étolaj, 150 g búzaliszt, 1 teáskanál só
étolaj a sütéshez
Bevonathoz:
120g kristálycukor, 2 teáskanál fahéj
Csokoládé öntethez:
200g 50% körüli étcsokoládé, 200 ml habtejszín, 1 dl tej