Lesz ez még így se

A nagy sikerű történet egy 83 és 1/4 éves holland nyugdíjas és környezete mindennapjait érinti.

Történetünk 2014-ban került lejegyzésre eredetileg holland nyelven. Ezt 2016-ban úgy gondolta a Libri, hogy kiadja itthon is. Egyből megfogott a címe. Lesz ez még így se? Egy minimalista grafika jeleníti meg Hendrik Groent, mint 83 és 1/4 éves főhőst. A naplóregény Amszterdamban játszódik egy idősek otthonában. Kell ennél több kihívás egy könyvhöz? Hendrik legjobb barátja egy Evert névre hallgató úr, aki sajátos humorával szórakoztatja magát és közegét. Telnek-múlnak a napok.

Nekik már inkább csak az számít, hogy minden nap egy újabb ajándék. DE mivel is tölthetné egy nyugdíjas a mindennapjait? Ők is vágynak valami újra, valami olyan élményre, ami kimozdítja a pletyka szekerét a sárból nap, mint nap. Megalakítják saját kis klubjukat a hasonló érdeklődésűekkel, mennek kirándulni, az "Öreg, de még nem halott" társasággal. Szépen folydogál az életük a kiszámítható szellemi leépülés felé, vagy épp a tökéletes unalomban. Mégis egy helyenként kellemes, helyenként nagyon szomorú történet rajzolódik ki arról, hogy mire is számíthat az ember, amikor, már nem nagyon van mire, vagy éppen számítania. Ugyanis az egyik velős időzet szerint "A nyuggerdzsungel kegyetlen törvényei: vagy te búcsúzol, vagy tőled búcsúznak." (51. oldal)

Hendrik és az öregek otthonának története azonban szerencsére nem ért véget a 464. oldalon, így a folytatást is nagyon várom.

Eredeti cím: Pogingen iets van het leven te maken Het geheime dagboek van Hendrik Groen, 83 1/4 jaar.

Eredeti megjelenés éve: 2014

Libri, Budapest, 2016
464 oldal · ISBN: 9789634330745 · Fordította: Wekerle Szabolcs