A brüsszeli és a boglári Atomium

Történt egyszer az 1950-es években, hogy hazánk gondos előkészítést követően képviseltette magát az 1958-as brüsszeli Világkiállításon. A rendezvény máig ható emléke Brüsszel egyik jelképe, a Heysel parkban található Atomium.

Építését 1956-ban határozták el és eredetileg főleg alumíniumból és vasból készült. 2004-es felújítás alatt a külső alumínium borítást vasra cserélték végül. Formáját tekintve nem bonyolították túl. A vas tércentrált kristályrácsát jeleníti meg 165 milliárdszoros nagyításban. A kilenc, egyenként 18 méter átmérőjű gömböt 16 vascső köti össze. A felújítást követően újra látogathatóvá vált. Borongós időben kívülről elég megtekinteni, mert a ködtől sajnos semmi sem látszik a kilátásból. A belső térben mozgólépcső és lift segíti az érdeklődőket a csúcson lévő gömbbe. A lépcsőházban '50-es, '60-as és '70-es éveket idéző kiállítást rendeztek be. 

A belga 102 méter és 2400 tonna súlyú kilátóval szemben a balatonboglári "magyar Atomium" kicsit más jelegűbb élményt nyújt a látogatóknak. Érdemes megjegyezni, hogy 2012-es felújítás után újra teljes lehet az élmény. A város és a környék egyik nevezetességévé lett Gömbkilátó méretét tekintve visszafogottnak számít a maga 15 méteres átmérőjével. A világkiállítást követően a '60-as években került Balatonboglárra, ahol rögtön jelképpé is vált. Eredetileg üveggel kívánták bevonni a belsejét, de ez a legenda szerint a szállítás során sajnos elvált a testtől és soha nem fog kiderülni, hogy hová lett. Eredeti célját tekintve a magyar alumíniumipar jelképének szánták. Ha azt vesszük, hogy néhány éve díszkivilágítást is kapott, akkor végül is megállapíthatjuk, hogy ez csak sikerült.

 (helyesírás javítva: 2014.04.18.)