Hologram a Közel-keleten

Szaúd-Arábia királyát az a megtiszteltetés éri, hogy személyesen vehet részt egy amerikai multi munkatársaiból álló csapat prezentációján. Vagy mégsem?

Dave Eggers, egy amerikai prózaíró középkorú főhősének utazása Szaúd-Arábia hihetetlenül fejlődő Gazdasági Városába.

A tervek szerint egy fejlesztő csapattal olyat mutatnak Abdullah királynak, ami megnyitja az utat a multinacionális vállalat számára a további megrendelések előtt. A főhős, Alan Clay, a cég sokat látott üzletkötője, valamint a kis csapat legidősebb tagjaként annak vezetője, olyan ember, aki "el tud intézni dolgokat." Legalábbis több, kevesebb sikerrel. A probléma ott kezdődik, ahol minden alkalommal végződik is. Az egy dolog, hogy Alannek fogalma sincs a holografikus technológiáról, amit értékesíteni kívánnak, de folyton szembesülnie kell a ténnyel, hogy egy olyan fontos ember, mint a szaúdi király bizony nagyon elfoglalt. Alan egyeztet, de sok konkrétumot sosem kap, így van ideje saját drámáját is mindig újragondolni, értékelni és újabb és újabb képzetekbe kergetnie magát, hogy kisiklott életét hogyan fogja egy pillanat alatt megváltoztatni a királlyal biztosan megkötött szerződés. Egy szempillantás alatt újra el tudja magát helyezni abban a változó világban, ahol az USA mellett már Kína és Szaúd-Arábia is beszállt a piacgazdaságba. Korábbi kudarcai felelőse a kínai tömeggyártás így egy pillanatig sem képes labdába rúgni mellette, mert az ő üzletét az ilyen tényezők nem befolyásolhatják.

A regény egy középkorú amerikai útkeresése, aki sejti, hogy vannak egyéb szereplők is a piacon, de az általa is képviselt szemléletet és az általa nem ismert technológiát nem befolyásolhatja más tényező, csak a várakozás, míg Abdullah király végre oda nem ér.

A regény alapján Tom Hanks főszereplésével jövőre film is várható.

A holográfia kidolgozásáért 1971-ben Gábor Dénes fizikai Nobel-díjat kapott. Egyébként brit állampolgárságú magyar 1947-ben fedezte fel és éveken keresztül szakmai lapokban publikálta, így lehet hogy 1963-as, Emmett N. Leith és Juris Upatnieks által továbbfejlesztett változattal együtt kapott nagy nyilvánosságot az eljárás. Míg Gábor Dénes eletrohullámokkal dolgozott az eletromikroszkópok felbontásának tökéletesítésének céljából, a Michigani Egyetem két eletromérnöke fényt alkalmazva a lézer segítségével szürkés színű, áttetsző filmszalagot készítettek, ami inkább egy alulexponált fényképfilmre emlékeztetett. Háromdimenziós, meglehetősen részletes képeket állítottak elő, anélkül, hogy lencséket használtak volna. A holográfia felhasználási területei így igen széles lehetőséget nyújtanak a papírpénzektől kezdve a bakkártyák hologramjain keresztül a régi elmosódó fényképek retusálásán át az ultragyors fényképezésig.