żurek - egy húsvéti lengyel leves


A Húsvét egyik jellegzetessége, hogy az ember mos, főz, takarít és ablakot is pucol. Ezek közül esetleg csak a főzésben tudok segíteni. A mai étek egyik része a żurek.

Mielőtt nekiesnénk a legtutibb recept közlésének érdemes megjegyezni, hogy a żurek elkészítése Lengyelországban tájegységenként eltérő lehet. Eltérhet összetevőiben, savanyúságában és az összetevők arányában is. Az alább közölt recept egy nem túl szélsőséges változata a żurek elkészítésének. Szerintem, de nyilván embere válogatja. Különlegessége a lengyel és a szláv kötődésű ételeknek, hogy főleg savanyúak. Nem csinálnak viccet a káposzta, uborka, vagy éppen a szilva savanyításából. Ez egy egyedi dolog.

Egy másik egyedi dolog, hogy a żureket tálalhatjuk rozscipóban is. Ehhez nem kell mást tennünk, ha nem akarunk sütni, hogy veszünk kisebb méretű rozscipót, levágjuk az egyik végét, kibelezzük, 180 fokos sütőben addig sütjük, míg megkeményedik a héja, majd belemerjük a levest.

Hozzávalók:
2 fej közepes vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
15 dkg húsos szalonna / sonka
1 szál nem paprikás kolbász
1 kg krumpli
1,5 l víz
majoránna
tárkony
1 kávéskanál borecet
20 dkg tejföl
1 evőkanál liszt

őrölt feketebors
(fél dl fehérbor)
annyi rozscipő, ahány adag ételt készítünk.

Elkészítés: A szalonnát kicsit kisütjük, majd a zsírján megpároljuk az apróra vágott hagymát és a fokhagymanyomóval szétnyomott fokhagymagerezdeket. Ha megpárolódott a hagyma, akkor liszttel beszórjuk, kicsit hagyjuk pirulni, majd a vízzel felengedjük. A közepes kockákra vágott krumplit beletesszük főni. Amíg fő a krumpli, addig személyenként egy tojást keményre főzünk.
Ha már félig megfőtt a krumpli, akkor hozzáadjuk a karikára szelt kolbászt, tejföllel behabarjuk, megfűszerezzük, sózzuk és a levest takarékon hagyjuk gyöngyözni. A végén kis borecettel savanyítjuk és a megpucolt tojásokat is hozzáadjuk.
Húsvét táján maradék sonkával is gazdagítható.

4 fő részere. Elkészítése ebben a formában 1,5-2 óra.


kép forrása: wikipedia.hu/zurek