Egy kalandos utazás Brazíliában

Hátizsákkal Latin-Amerika legnagyobb országában

Kik a brazilok? Hogyan élnek? Mit várnak az olimpiától?

Egy olvasmányos és élménybeszámolókon alapuló útiköny, mely nem csak száraz felsorolást nyújt egy-egy város, vidék, vagy éppen ország látnivalóiból. Ahogy halad előre az utazó, egyre jobban az az érzés veszi át az értelmezés helyét, hogy a kalandokat átélt vándor ott ül szemben és csak mesél és mesél az átélt élményekről, emberekről, élethelyzetekről.

Beszámoló azoknak, akik még nem jártak, de mennének, vagy eddig nem tudták, hogy mennének, de olvasás közben már azon gondolkodnak, hogy mikor induljanak el Riótól az Amazonasig egy hátizsákkal.

Nyilván esik szó a tipikus, kihagyhatatlan, mindenkinek látnia kell, ha arra jár helyszínekről. Az Isten városa című filmből is már többek között ismert favellákról, azaz szegény negyedektől kezdve, a Maracana, azaz Estadio Jornalista Mario Filho stadionon át a Jézus szoborig. A XXXI. olimpiai játékok riói helyszíneiről és a városban uralkodó állapotokról, Sao Paulo óriási egyeteméről, Brazíliaváros, mint főváros tervszerű építészetéről, Vargasról, aki lyukat lőtt a pizsamájára. Rengeteg személyes élmény és történet Brazília színes lakosságáról és fordulatos történelméből.

Ha olimpia, akkor érdemes tudni, hogy az "igazi" olimpiát megelőzően volt már egy, az indiánolimpia, ami valójában a Bennszülött Népek Játékai névre hallgat (Jogos dos Povos Indigenas). Itt az indián törzsek versenyzői mérték össze tudásukat például nyilazásban, kenuzásban, vagy épp kötélhúzásban.

Soltész Béla spanyol-portugál szakos és Latin-Amerikát övező érdeklődésének lenyomata a Hátizsákkal Brazíliában - Kalandos útikalauz Riótól az Amazonasig című útikönyv, avagy inkább könyv egy utazásról.