Prága kocsmáinak mélyéről

avagy útmutató egy apa-fiú kocsmatúrához

Egy középkorú férfi várja az apját, hogy letegye a lantot és közösen indulhassanak neki a prágai kocsmáknak. Be-betérnek helyekre és bele-belekezdenek történetekbe.

Ez a próza nemcsak apa és fiú kapcsolatáról árulkodik. A fiatalabb negyven évvel korábbi, gyermekkori emlékeken lovagol és próbálja a saját igazát bizonyítani, de közben előkerül az a belsőséges viszony, ami csak apa és fia között alakulhat ki. Elképesztő mennyiségű történet és korábbi emlék bukik elő, ami 163 oldalon kicsit akár töménynek is hathat, de nem veszíti el követhetőségét. Úgy, ahogy a kocsmatúrákon lenni szokott, ahány hely, annyi különös történet Kurszkról az orosz atom-tengeralattjáróról, az apa és fia különböző nőügyeiről, de főleg a fiú kedves és kevésbé tartós barátnőiről, a már említett gyerekkori traumákról, vagy épp a második világháborúról. Nem is beszélve a sörökről és egyéb búvároknak is kihívást jelentő sörbe, vagy sör mellé helyezett röviditalokról. Ahogy csordogál a beszélgetés, úgy ismerhetjük meg a résztvevőket és eddigi életüket.

Akit érdekel a cseh kocsma világ, vagy épp egyedül szeretne kocsmatúrára menni a prágai éjszakába, annak kötelező olvasmány Emil Hakl - Szülőkről és gyermekekről című könyve, melyből Vladimír Michálek készített filmet.