Miért jó a narancs?

Hagyományos bejegyzések helyett most lássunk egy karácsonyi étket!

Ki az, aki ne enne az ünnepi időszakban egy jó narancsot.Mi mindenre jó a narancs?

A narancs, azaz ebben az esetben az "édes narancs" nem összekeverendő a pomelo-val, ami egy "keserű narancs". Jelen esetben az édes változattal foglalkozunk, ami legfeljebb 8 méter magas, örökzöld és gömbölyded lombkoronájú fákon várja a napsütést. Főleg mediterrán, szubtrópusi és trópusi-montán klímával bíró helyeken termeszthető.

 

Nyersen reszelve, de szárítva is használják. Higiéniai szempontból fontos, hogy a szárítást megelőzően alaposan tisztítsuk meg. Édességek, cukrászati termékek, likőrök, de édes sütemények és krémek készítéséhez, valamint sütve készített szárnyas ételekhez, virágát illatszerek alapanyagául is használják. Gyógyhatása sem elhanyagolható, ugyanis kitűnő ízjavító, gyomorerősítő, emésztést serkentő, vagy éppen étvágyjavító és vértisztító.

Természetesen a narancsnak, mint bármilyen más színnek szimbolikus jelentése is van különböző időkben és helyeken. Először is fontos megjegyezni, hogy a piros és a sárga színek keveréséből, a piros túlsúlyával jeleníthető meg. A buddhista szerzetesek ruhája ilyen színű, mely a megvilágosodást, az isteni szeretetet jelképezi. De nézzük, hol találkozik a mézes-narancsos csirke a Közép-Kelet Európában a kommunizmussal szemben állók színszimbolikájával!

Megnéztük, milyen ételt süthetünk narancs felhasználásával. Lássuk, mire jutottunk!

Elkészítés:

  1. A csirkecombok mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk, és helyezzük egy kiolajozott tepsibe. A mézet keverjük ki egy narancs kifacsart levével, és locsoljuk meg a combokat a felével. Tegyük hozzá a fokhagymagerezdeket, takarjuk le alufóliával, majd rakjuk hűtőbe kb. 1 órára pácolódni.
  2. Előmelegített, 180 °C-os sütőben pároljuk letakarva kb. fél óráig, ezután vegyük le a fóliát, kenegessük át a combokat a mézes narancslével, tegyük hozzá a narancsgerezdeket és az aszalt szilvát ízlés szerint.
  3. Sütés közben locsoljuk meg ízlés szerint fehérborral párszor kenegessük még meg a maradék mézes narancslével, és süssük szép pirosra.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

 

       Hozzávalók (4 adag elkészítéséhez):

  •        4 db csirkecomb
  •        1 fej fokhagyma
  •        1 narancsból nyert narancslé
  •        2 ek méz
  •        kb. 1 dl fehérbor (száraz)
  •        só ízlés szerint
  •        bors ízlés szerint
  •        10 dkg aszalt szilva (ízlés szerint)
  •        1 db narancs
  •        köretnek rizs