Egy falat ízig-vérig Kelet-Európa

Mi az? Lehet sósan, de akár édesen is készíteni? Egy igazán egyszerű, de nagyszerű kelet-európai sajátosság.

A pierogiból léteznek sós és édes verziók. A sósok közül a legismertebb, ami krumplival és sajttal van megtöltve, ott a káposztás, a húsos és a gombás, gyakorta készítik töltelék nélkül is. Ezeket a pierogikat egyfajta chipsként, magában fogyasztják. Édesek közül gyakori a túrós, sajtos és a gyümölcsös, amiben nyári időszakban szezonális friss gyümölcsök kerülnek, télen viszont lekvár.
Krakkóban minden augusztusban több napig tartó pierogi fesztivált rendeznek.

Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
forralt meleg víz (csak annyi, hogy sima és rugalmas tésztát)
csipet só
40 dkg áfonya (gyümölcs vagy sűrű lekvár)

Elkészítés: A lisztet egy nagy keverőtálba szitáljuk. Csipetnyi sót adunk hozzá. A liszt közepébe készítünk egy mélyedést, ebbe egy kevés forralt vizet öntünk. Egy villával elkezdjük összedolgozni a tésztát és mindig csak egy kevés vizet adunk hozzá. Amikor összeállt a tészta, akkor lisztes deszkán átgyúrjuk, majd - egy keverőtálban, konyharuhával lefedve - pihenni hagyjuk legalább fél órát.

Ezután a tésztát lisztes deszkán jó vékonyra nyújtjuk és egy pogácsaszaggatóval nagyobb köröket vágunk ki belőle. A körök közepére halmozzuk egy kiskanálnyi lekvárt vagy néhány szem friss gyümölcsöt. Ezután félbehajtjuk a kört, vigyázva arra, hogy a szélek alatt se gyümölcs, se lekvár ne legyen. Alaposan összenyomkodjuk a széleket, majd egy lisztes tálcára helyezzük az elkészült darabokat.

Ha mindegyik pierogival kész vagyunk, akkor egy lábasban enyhén sós vizet forralunk, és abban kettesével-hármasával főzzük ki a tésztákat. A víz felszínére feljött tésztákat nagyjából még 2 percet főni hagyjuk, majd szűrőkanállal kiszedjük.


Tálaláskor olvasztott vajjal, gyümölccsel, lekvárral, esetleg tejszínhabbal vagy pirított zsemlemorzsával díszíthetjük.

A Zurek után tökéletes desszert lehet.