A rioi paralimpia és Alex Zanardi

Véget ért a rioi paralimpia. Mit is jelent ez a sportesemény, ahol a magyar csapat tagjai 18 éremmel térhetnek haza? "Játékokkal az egyenlőségért?"

A magyar sportélet 18 éremmel gazdagodott. 1 arany, 8 ezüst és 9 bronzzal zárta a magyar csapat a 2016-os rioi paralimpiát. Az éremtáblázaton így a 76 nemzetből a 46. helyen zárva az eseményt, ami nagyon szép eredmény! A résztvevők 21 sportág több kategóriájában mérhették össze tudásukat. A teljes éremtáblázat itt, a BBC oldalán érhető el.

De mi is az a paralimpia? Az első versenyeket 1948-ban rendezték az olimpiával párhuzamosan testi és értelmi fogyatékos versenyzők részvételével. 1960-tól vált rendszeressé Fogyatékosok Világjátéka néven. 1992-től kezdve szervezetileg is összekapcsolták az olimpiával, így később három héttel eltolva rendezték meg a játékokat.

A siket sportolók nem vesznek részt ezeken a megmérettetéseken. Nekik külön esemény van egy évvel az olimpiát és a paralimpiát követően Siketlimpia néven. Bár a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elismeri, ennek díjazása és megbecsültsége bőven elmarad az említett két eseménytől. Jelmondata ettől függetlenül találó: Per ludos aequalitas, magyarul: Játékokkal az egyenlőségért.

 

A paralimpia szót eredetileg az angol paraplegic (bénult) és az olimpia szavak összetételével alkották meg. Később átdefiniálták a szót, és az előtagot a görög para (mellett) szóval helyettesítették, hogy kifejezzék az olimpiával való kapcsolatot, a játékok egymás mellettiségét és a többi fogyatékossal való összetartozást. Ezt az elnevezést először 1988-ban, Koreában használták. Azelőtt A Bénultak Világjátékai vagy A Fogyatékosok Olimpiája volt.

Egy tévhit alapján a világjáték elnevezése jogi okok miatt lett paralimpia, ugyanis a NOB megtiltotta az olimpia szó használatát. Soha nem nevezték ezeket a versenyeket paraolimpiának. Ez azért sem lehet igaz, mert akkor a -limpia végződésbe is belekötöttek volna. A dolognak nyelvi okai vannak, ugyanis a szó megalkotóinak egyszerűbben, jobban hangzott így, valamint így sokkal könnyebben kiejthető. Sőt, egyes paralimpikonok egyenesen megsértődnek, ha paraolimpiának nevezik versenyüket, azonban az angolul igen becsmérlő hatású "limp" (jelentése körülbelül megegyezik a magyar rokkant, kripli szóval) kifejezéssel való rokon hangzás miatt egyesek ezt az elnevezést inkorrektnek tartják.

- wikipedia -

 

Végül emlékezzünk meg egy kiemelkedő sikerről. A Paralimpiák történetében a kézzel hajtott kerékpárok kategóriájában harmadik alkalommal szerzett aranyérmet Alex Zanardi. Az 1966-ban, Bolognában született olasz autóversenyző gyerekként gokart versenyeken indult, majd 1988-tól az olasz Formula-3-as futamokon szerzett tapasztalatot. 1991-ben már a nemzetközi Formula-3000-ben indult. Itt minimális különbséggel, de alulmaradt a brazil Christian Fittipaldival szemben, így a második helyen zárta a szezont. Még ebben az évben részt vehetett három Forma-1-es futamon a Jordan színeiben, itt két kilencedik helye mellett egyszer kiesett. A következő évben már a Benettonnál volt tesztpilóta, illetve a Minardinal egy versenyen helyettesíthette az ekkor sérül Fittipaldit, nem túl nagy sikerrel. Az első körben kiesett a német nagydíjon. 1993-ban a Lotus színeiben, Johnny Herbert mellett versenyzett. Ebben az évben a brazil nagydíjon futott be hatodik helyen, így megszerezve első világbajnoki pontját, majd a belga futam edzésén megsérült, ezért a portugál Pedro Lamy vette át a helyét. '94-ben Lamy sérült meg egy komoly balesetben, így Alex Zanardi ismét versenyezhet, nem túl nagy sikerrel. A szezon utolsó két futamán a belga Adams kap egy sponzorációs alkalmon és vesz részt a belga és portugál futamon.

1996-ban már az amerikai CART-sorozatban próbál szerencsét, ami olyan jól sikerül, hogy az idény végén a harmadik helyen zár.1997-ben ő lesz a CART első olasz bajnoka nagy fölénnyel. 1999-ben Ralf Schumacherrel együtt a Williams istállóhoz szerződik. Több alkalommal szerzett pontot, de nem teljesítette be a hozzá fűzött reményeket. 2000-től Jenson Button vette át a helyét. Zanardi visszatért a Cart-ba. Nem jöttek úgy a sikerek, ahogy várták, de így is három alkalommal szerepelt a TOP10-ben. A 2001-es szezon viszont nem várt eseményt hozott. Szeptember 15-én a sorozat 15. futamán a lausitzringi versenyen súlyos balesetet szenvedett. A pitből jött ki, amikor megcsúszott, letért a pályáról, majd visszakormányozva az autót a következő érkező versenyző még ki tudta kerülni, azonban a mögötte érkező Alex Tagliani eltalálta és félbe törte Zanardi autóját. Életveszélyes állapotban szállították kórházban, ahol úgy tudták megmenteni az életét, hogy amputálni kellett mindkét lábát.

2002-re annyira felépült, hogy már ő indította a CART első futamát Torontóban, majd 2003-ban egy speciális átalakított autóba ülve a versenyzéssel is megpróbálkozott. Ezt követően 2005-től áttért a túraautóra, ahol a BMW olasz-spanyol csapatával egy ugyancsak átalakított BMW 320si-vel összesítettben tíz versenyt követően a 10. helyen végzett. A későbbiekben sem adta ennél sokkal lentebb a 2007-es idényben is a 15. helyen futott be végül.

A kerekesszékesként maratoni távokat teljesítve 2012-ben bejelentették, hogy a londoni paralimpián az olasz csapat színeiben indul. Itt időversenyben és mezőnyversenyben is aranyérmet szerzett. A rioi játékokon pedig a 20 km-es mezőnyversenyben hajtotta magát az első helyre.

A balesetről készült videót a bejegyzés végére hagytam. Csak erős idegzetűeknek!