Szegedi halászlé

Az ünnepek közeledtével eléggé benne vagyunk a főzésben és a "kié a jobb recept" kérdéskörben. Mivel a "melyik a jobb? A Szegedi, vagy a bajai halászlé kérdését soha nem fogjuk tudni eldönteni, így nézzük, mit ír a szakirodalom a népi hagyományról és mit rejtenek a korábbi évszázadok receptjei.

A magyar népi hagyományok szerint a halászlé megegyezik a hosszú lére eresztett halpaprikással. A száz évvel korábbi szakácskönyvek szerint "Halpaprikás halászosan." A népi halászlé nélkülözhetetlen kellékei és alapanyagai, a sokféle és jó hal, az elkészítési mód sajátossága, a szolgafa és a bogrács, a paprika és az egyéb speciális fűszerek. A török kor után ,a 18. század második felétől vált a paprika keresett termék, melyet egyébként "török borsnak" is hívtak. A nemzetközileg elismert Herman Ottó, mint néprajztudós szerint sok kecsege, elég ponty és kevés harcsa való bele. A Tisza környékén, főleg Szeged magasságában ponty, csuka, angolna és kecsege, valamint hagyma, paprika és babérlevél a helyes recept. Így lehet a színe olyan, mint a "legdühösebb bika vére." A kisebb halakat, fejet, farkat miután megfőtt, „áttörik”, azaz átnyomkodják egy szűrőn. A lé így besűrűsödik, viszont nem lesz benne mindenféle törmelék. Az alaplébe ezután főzik bele a halhúst. Errefelé többnyire a lefelé szűkülő bográcsokat használják. A komáromit sok, de kevésféle hal (ponty, harcsa, kecsege), paprika és hagyma harmad-harmad-harmad aránya jellemezte. A balatonmelléki, ún. “ritkás” hallébe sok hagymát, módjával paprikát és sok apró halat, főleg dévért írtak elő a helyi szokások.

Hozzávalók:

1 kg ponty,

fél kg fogas,

fél kg harcsa,

fél kg makói vöröshagyma,

5-10 dkg darált csemegepaprika (ízlés szerint),

20 dkg zöldpaprika,

10 dkg paradicsom,

2-3 darab erős paprika,

só.

 

A halat lepikkelyezzük, kifilézzük, darabokra vágjuk és a tejjel, vagy ikrával együtt besózva félretesszük. A halfejeket és a csontokat a vastag karikára vágott hagymával és sóval kis lángon, 2 liter vízben, másfél órát főzzük. A hallevet leszűrjük, elkeverjük a pirospaprikával, beletesszük a halakat, a cikkekre vágott paprikát, a paradicsomot és mérsékelt lángon főzzük mintegy fél órát. A hal húsát passzírozzuk, hogy ne legyen törmelékes a lé. Úgy mondják, a halászlé akkor jó, ha a hüvelyk-, és mutatóujjunk közé vett gőze már ragacsos.

Forrón, lehetőleg bográcsban tálaljuk.