Egy klasszikus székelykáposzta recept
Rövid idő alatt, kis energiaráfordítással, laktató eredmény!
A Közép-Európában "segediner gulaschként" is ismerté vált hétköznapi székelykáposzta elkészítése nem kíván túl nagy konyhaművészeti jártasságot. Viszonylag kis idő és energiaráfordítással is látványosan jóllakott asztaltársaságot eredményezhet. Az elkészített étel 4 személy adagját takarja, mely a bevásárláson, terítésen és mosogatáson felül körülbelül egy óra alatt készen van.
Hozzávalók:
- 70 dkg sertéshús (lapocka, vagy comb)
- 5 dkg zsír - 2 gerezd fokhagyma
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 1 evőkanál pirospaprika (édes)
- 1 kávéskanál őrölt kömény
- 2 paprika
- 2 paradicsom (közepes kivitel)
- 70-80 dkg savanyú káposzta (ízlés szerint)
- 5 dl tejföl
- 5 dkg liszt
- só, fekete őrölt bors ízlés szerint
- szigorúan fehér kenyérrel tálalva
Az elkészítés során az apróra vágott vöröshagymát zsírban megpirítjuk, majd hozzá adjuk a fokhagymát és a pirospaprikát. Kevés vízzel néhány percig pirítjuk. A kockára vágott húst is hozzárakjuk. Ezt követően sót, az őrölt köményet, őrölt borsot, a paradicsomot és paprikát adjuk hozzá és körülbelül 30 percig fedővel letakarva pároljuk. Közben a káposztát kimossuk és a párolást követően annyi vízzel együtt adjuk hozzá, hogy ellepje az edény tartalmát. Addig főzzük, míg meg nem puhul. Amíg puhul, elolvashatjuk ezt a posztot a székelykáposzta és a szegedi gulyás rövid történetéről. Majd hozzákeverjük a tejfölt és ízlés szerint még némi fűszerezéssel (só, bors) megbolondítjuk. Szokás szerint szigorúan fehér kenyérrel tálaljuk. Az elkészített étel 4 személy adagját takarja, mely a bevásárláson, terítésen és mosogatáson felül körülbelül egy óra alatt készen van.