Egy klasszikus székelykáposzta recept

 

Rövid idő alatt, kis energiaráfordítással, laktató eredmény!

A Közép-Európában "segediner gulaschként" is ismerté vált hétköznapi székelykáposzta elkészítése nem kíván túl nagy konyhaművészeti jártasságot. Viszonylag kis idő és energiaráfordítással is látványosan jóllakott asztaltársaságot eredményezhet. Az elkészített étel 4 személy adagját takarja, mely a bevásárláson, terítésen és mosogatáson felül körülbelül egy óra alatt készen van.

Hozzávalók:

 - 70 dkg sertéshús (lapocka, vagy comb)
 - 5 dkg zsír - 2 gerezd fokhagyma
 - 2 közepes fej vöröshagyma
 - 1 evőkanál pirospaprika (édes)
 - 1 kávéskanál őrölt kömény
 - 2 paprika
 - 2 paradicsom (közepes kivitel)
 - 70-80 dkg savanyú káposzta (ízlés szerint)
 - 5 dl tejföl
 - 5 dkg liszt
 - só, fekete őrölt bors ízlés szerint
 - szigorúan fehér kenyérrel tálalva

Az elkészítés során az apróra vágott vöröshagymát zsírban megpirítjuk, majd hozzá adjuk a fokhagymát és a pirospaprikát. Kevés vízzel néhány percig pirítjuk. A kockára vágott húst is hozzárakjuk. Ezt követően sót, az őrölt köményet, őrölt borsot,  a paradicsomot és paprikát adjuk hozzá és körülbelül 30 percig fedővel letakarva pároljuk. Közben a káposztát kimossuk és a párolást követően annyi vízzel együtt adjuk hozzá, hogy ellepje az edény tartalmát. Addig főzzük, míg meg nem puhul. Amíg puhul, elolvashatjuk ezt a posztot a székelykáposzta és a szegedi gulyás rövid történetéről. Majd hozzákeverjük a tejfölt és ízlés szerint még némi fűszerezéssel (só, bors) megbolondítjuk. Szokás szerint szigorúan fehér kenyérrel tálaljuk. Az elkészített étel 4 személy adagját takarja, mely a bevásárláson, terítésen és mosogatáson felül körülbelül egy óra alatt készen van.