A halleves
Karácsony közeledtével minden évben kiújulnak a viták, hogy ki készítse az idén az ünnepi specialitást, a halászlevet. Együnk inkább hallevest?
Bajai, vagy szegedi legyen-e. A szavazás állása 50-50% plusz a tartózkodók, akik szerint majd pont a másikat kellett volna. Na, most. Az idén ezt megelőzve egy paradicsomos halleves váltja ki és előzi meg ezeket a hétköznapi problémaforrásokat. A recept elképesztően egyszerű, de nagyszerű. Igen, jól olvasták. Nem halászlé, hanem halleves. Nem kell hozzá más, csak kb. 50 perc a konyhában és a következő alapanyagok:
- 7 dl paradicsomlé
- 800 g pangasius filé (cápaharcsa)
- 2 doboz paradicsom konzerv (2x400 g)
- 3 dl fehérbor (lehetőség szerint Chardonnay, vagy Egri leányka)
- 3 közepes fej vöröshagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 10 dkg sajt (edami)
- só, bors, cukor, petrezselyem zöldje, bazsalikom, őrölt fehérbors, majoranna, sajt
- Pirított kenyérrel és reszelt sajttal tálaljuk.
Először a hagymát vágjuk apró kockákra, és felhevített olajon pároljuk meg. Sózzuk és borsozzuk meg, majd öntsük fel a borral. Forraljuk ki alaposan (5 perc).
Majd adjuk hozzá a konzerv paradicsomot és a paradicsomlevet. Keverjük bele a bazsalikomot és a petrezselymet, majd kis lángon forraljuk össze.
Végül vágjuk a halat minél kisebb kockákra, sózzuk és borsozzuk meg. Két-három részletben tegyük a forrásban lévő levesbe. Főzzük 10 percet a halkockákkal, és már tálalhatjuk is.
Tálaláshoz érdemes pirítós kenyérre sajtot reszelni, valamint fehér bort mérni.
Ezen a blogon korábban csak Kurt Vonnegut hagymába tekert marhája szerepelt, így pont időszerűvé vált egy következő recept.