A halleves

Karácsony közeledtével minden évben kiújulnak a viták, hogy ki készítse az idén az ünnepi specialitást, a halászlevet. Együnk inkább hallevest?

Bajai, vagy szegedi legyen-e. A szavazás állása 50-50% plusz a tartózkodók, akik szerint majd pont a másikat kellett volna. Na, most. Az idén ezt megelőzve egy paradicsomos halleves váltja ki és előzi meg ezeket a hétköznapi problémaforrásokat. A recept elképesztően egyszerű, de nagyszerű. Igen, jól olvasták. Nem halászlé, hanem halleves. Nem kell hozzá más, csak kb. 50 perc a konyhában és a következő alapanyagok:

halleves.jpg- 7 dl paradicsomlé

- 800 g pangasius filé (cápaharcsa)

- 2 doboz paradicsom konzerv (2x400 g)

- 3 dl fehérbor (lehetőség szerint Chardonnay, vagy Egri leányka)

- 3 közepes fej vöröshagyma

- 2 evőkanál olívaolaj

- 10 dkg sajt (edami)

- só, bors, cukor, petrezselyem zöldje, bazsalikom, őrölt fehérbors, majoranna, sajt

- Pirított kenyérrel és reszelt sajttal tálaljuk.

 

Először a hagymát vágjuk apró kockákra, és felhevített olajon pároljuk meg. Sózzuk és borsozzuk meg, majd öntsük fel a borral. Forraljuk ki alaposan (5 perc).

Majd adjuk hozzá a konzerv paradicsomot és a paradicsomlevet. Keverjük bele a bazsalikomot és a petrezselymet, majd kis lángon forraljuk össze.

Végül vágjuk a halat minél kisebb kockákra, sózzuk és borsozzuk meg. Két-három részletben tegyük a forrásban lévő levesbe. Főzzük 10 percet a halkockákkal, és már tálalhatjuk is.

Tálaláshoz érdemes pirítós kenyérre sajtot reszelni, valamint fehér bort mérni.

 

Ezen a blogon korábban csak Kurt Vonnegut hagymába tekert marhája szerepelt, így pont időszerűvé vált egy következő recept.